Reseguide och tips om Västindien / Karibien

Välkommen Till denna ReseGuide – Västindien eller Karibien kallas området som avser den kedja av öar som ligger öster om det central-amerikanska fastlandet och som utgör en Linje mellan Atlanten och Karibiska havet. Många anser att det bästa sättet att uppleva skillnader och likheter mellan de olika öarna, är att åka på en Karibien kryssning.

ReseGuide Västindien KaribienVästindien omfattar många små önationer , och en anselig mängd territorier. De största öarna i Karibiska havet är Kuba och Hispaniola , Den sistnämnda är uppdelad mellan Dominikanska Republiken och Haiti. Efter Columbus upptäcktsresor i området vid slutet av 1400-talet tog spanien kontroll över många öar.

Men Storbritanien , Frankrike , och Nederländerna gjorde anspråk på nytt land , stred därom och exploaterade det karibiska området.

Från början av 1500-talet och fram till mitten av 1700-talet var de inhemska folkgrupperna sågott som utrotade , ersatta av en stor mängd Afrikanska slavar och Europiska Kolonister.

 

 

Bahamas – Resetips och Historia :

Bahamas

När Christopher Columbus för första gången satte sin fot i Nya världen 1492 landsteg han såklart på en ö, förmodligen ön San Salvador, i just Bahamas.

Bahamas var i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet det viktigaste tillhållet och fristaden för pirater, speciellt staden Providence var en beryktad mötesplats. Pirater fann de många öarna och sunden mellan dem speciellt lämpliga att gömma sig undan fienden. I över 70 år hade piraterna kontrollen över ögruppen som i praktiken inte löd under någon annan flagga än just piraternas Jolly Roger. Rykten säger att det fortfarande finns skatter begravda på många av de ca 700 öarna.

Nassau är huvudstaden i Bahamas, och även den enda större stad som finns i Bahamas örike. Här finns massor att uppleva som turist så som härliga shoppinggator med luxösa smyckesbutiker. Samt otaliga vattensportaktiviteter, som dykning, snorkling, fiske, Golf , segling och vindsurfing.

På Bahamas finns en historisk golfklubb, Cable Beach Golf Club, i huvudstaden Nassau. En definitivt sevärd sak i Bahamas är Lucayan National Park , En nationalpark som ligger på Grand Bahama Island.

Här finns mangroveträsk och ett gigantiskt ca 1 mil lågnt grottsystem under vattnet – Man tror att det kan vara världens längsta utforskade grottsystem under vattnet.

Huvudstad: Nassau Språk : Engelska Antal Invånare: 303 000 Valuta: Bahamansk dollar

 

Grenada – Resetips och Historia :

Grenada

Grenada brukar kallas för kryddön då den är en av världens största producent av Muskot. Vilket man inte kan missa om man besöker den vackra Huvudstaden St. George’s gator.

Den berusande doften av muskot, kanel, muskotblomma, nejlikor och andra kryddor ligger i luften när du går längs St. George’s gator, en livlig promenad längs havet, full av fina butiker och förstklassiga restauranger.

Utnyttja chansen att koppla av på Grand Anse Beach, tre kilometer med sockervit sand, en av de finaste stränderna i Karibien.

Huvudstad: Saint George’s Språk : Engelska Antal Invånare: 89 700 Valuta: Östkaribisk Dollar

 

Saint Lucia – Resetips och Historia :

Saint-Lucia

Saint Lucia är en del av Små antillerna, öns dramatiska landskap med frodiga, gröna berg, tät regnskog, mjuka sandstränder och de berömda tvillingbergen Pitons gör ön till en verklig pärla.

Den ursprungliga befolkningen bestod av Indianer , karib och Arawak . Frankrike och Storbritannien kämpade länge om herraväldet över denna vackra ö , tills Storbritannien segrade och gjorde den till Kronkoloni 1814.

St:Lucia brukar kallas för den vackraste ön i hela Karibien. Gatorna i huvudstaden Castries är fulla av liv och färger. St:lucia är en utmärkt plats för snorkling och en vacker bröllopsresa med vigsel på något av hotellen vid den mysigt belägna viken Marigot Bay.

Huvudstad: Castries Språk : Engelska Antal Invånare: 168 470 Valuta: Östkaribisk Dollar

 

Dominica – Resetips och Historia :

Dominica

Dominica är den bergigaste av öarna inom Små Antillerna , Marken är vukanisk och på Dominica finns Världens näst största Kokande sjö , något man inte ska missa om man besöker ön.

Dominica är känd som den gröna ön då dess yta fortfarande består av ca 40% regnskog. Ekoturismen på ön lockas av den orörda regnskogen samt dom sällsynta fågelarterna.

I huvudstaden Roseau mixas fransk, spansk och brittisk arkitektur. På Dominica Museum som ligger vid hamnen kan du ta del av landets historia, I stadens norra del finns en stor botanisk trädgård. 5 km österut från huvudstaden finns två höga vattenfall vilka avslutas i en sjö .

Huvudstad: Roseau Språk : Engelska Antal Invånare: 73 000 Valuta: Östkaribisk Dollar

 

Barbados – Resetips och Historia :

barbados

Barbados är en relativt platt ö, som stiger något in mot höglandet i centrala delen av landet. Den högsta punkten är Mount Hillaby, som når 336 meter över havet. Huvudstaden på Barbados är Bridgetown och den kallas oftast helt enkelt “The City” eller “Town”.

Barbados är känt för sina oändliga antal stränder, alla med sin unika karaktär. Barbados Stränder och vatten utlovar såväl snorkling som professionell ekodykning – men det finns ingenting som går upp mot upplevelsen att få simma helt ensam med stora havssköldpaddor.

Under regnperioden finns stor chans att studera häckande pelikaner och blå hägrar vid Chancery Lane Swamp. Blomsterälskaren kan njuta av exotiska vattenväxter som blå lotus och inåt land finns fikonträd vars rötter slingrar sig både under och ovan jord. I den stora botaniska trädgården Andromeda surrar skimrande små kolibrier runt bland orkidéer och hibiskus. Här inåt land får man inte heller missa chansen att se vilda apor.

Huvudstad: Bridgetown Språk : Engelska Antal Invånare: 279 900 Valuta: Barbadisk Dollar

 

 

Kryssningar i  Karibien :

Västindien, eller Karibien som man kallar det i övriga världen, är mycket mer än lata dagar på stranden. Du har på många av öarna fantastiska möjligheter till mängder av olika vattensporter, Snorkla eller upptäck en unik kultur och natur.

I Karibien är  Royal Caribbean International det rederi som har störst utbud av rutter och här kan du kryssa med några av världens största fartyg och besöka flera spännande hamnar och öar som exempelvis Jamaica, Puerto Rico,  Caymans och Bahamas.

Det kanske allra bästa sättet att uppleva skillnader och likheter mellan öarna, är att upptäcka Karibien med en kryssning.

Flera rederier erbjuder kryssningar i Västindien, där du själv väljer vilken standard som du vill ha . Rederierna och fartygen skiljer sig åt och vänder sig till olika målgrupper. Sök gärna i sökmotorn högst upp på denna site för att hitta din unika resa till Karibien / Västindien.

Ving och Norwegian getaway är 2 av dom största Nordiska Researrangörerna som erbjuder Kryssningar i Karibien ,

en kryssning är en dyr men otroligt häftig upplevelse , letar du Billiga resor hittar du dom i våran guide här.

Trevlig Resa.